Na meer dan vijf jaar samen-werken aan de stadsmaquette gaan de gesprekken niet alleen maar over maquette-technische kwesties, maar ook hoe je als persoon sociaal actief kunt zijn. In de werkplaats beschikken we over een vaste kern van bekwaam “personeel” die elkaar bijna elke week ontmoeten en vaak samen aan de slag gaan.
De werkplaats is in dat opzicht een hele sociale plek en we komen met elkaar ook nog tot de nodige fysieke producties. En het resultaat mag er zijn, vooral goed zichtbaar als we alle delen netjes aan elkaar hebben geschoven zoals aan de vooravond van de Kerst-break.
Zoetermeers Erfgoedhuis
En het was nog wel spannend of in december 2024 de gemeenteraad wilde instemmen met een vervolg op de vestiging en exploitatie van een Zoetermeers Erfgoedhuis. We zijn als Schatbewakers met de “verzorging” van de maquette daarbij betrokken en zien samen met partners zoals HGOS, het Architectuurpunt Zoetermeer maar ook de stadsbouwmeester uit naar een publieke plek waar we elkaar en de burgers van Zoetermeer kunnen treffen. Gelukkig nam de raad met een krappe meerderheid een wijs besluit; het licht staat op groen voor het vervolg en dat is een mooi agendapunt voor onze activiteiten in 2025.
8 vrijdagmiddagen
December en januari zijn de maanden waar terugkijken, maar ook vooruitzien de agenda mede bepalen. “Wanneer zijn we nu klaar” en “Wat zijn nu nog de grotere projecten waar we aan kunnen werken?” In de afgelopen twee maanden zijn we met de vrijwilligers 8 vrijdagmiddagen aan de slag gegaan; in december 2024 op vr 6, 13 en 20 december inclusief een feestelijke Kerstafsluiting met een drankje, hapje en klein geschenk. In 2025 zijn we op vrijdag 3 januari weer begonnen en vervolgens is er ook op de vrijdagen 10, 17, 24 en 31 gewerkt. Het team is nog steeds compleet, aan enthousiasme geen gebrek, maar zo af en toe moet iemand verstek laten gaan; verkoudheid, griep of een feestelijke gebeurtenis.
Nieuwe gezichten
En we hebben er een gast-kunstenaar bij: Sander. Hij wil over de maquette en de mensen die er aan werken een foto-document maken, waarvoor hij als project bij een aantal instanties subsidies aanvraagt. Zijn belangstelling voor het project als geheel heeft ook geleid tot het digitaal snuffelen in oude kaarten waardoor we met meer informatie van de (oude) bebouwing aan de Zegwaartseweg kennis hebben kunnen nemen. En begin januari kwam Anco Schut, de zoon van Wim Schut bij ons op bezoek in het kader van het theatercollege Z’nap je stad. Hij was onder de indruk van het beeld van de stad waarbij zijn vader op verschillende tijden en in verschillende functies een rol heeft gespeeld. “Jullie kunnen trots zijn op zo’n ruimtelijk beeld.”
Dus blijven we puzzelen, nog lege plekken op de plattegrond Zoetermeer 2000 invullen, waar nodig wegen en paden schilderen en kleine bouwobjecten met liefde en vakmanschap op schaal 1:1000 nabouwen. En we hebben ook nog een teaser op onze website staan (www.schatbewakers.nl) gericht op nieuwe toekomstige mogelijkheden.
De WRKPLTS is Fietje, Geerte, Joke, Arno, Hans, John, Klaas, Paul en Paul, incidenteel bijgestaan door Sander, de fotograaf en door Alcuin, Peter en werkplaats-meester Willem.