Herstel stadsmaquette Zoetermeer bijna afgerond

Stadsmaquette Zoetermeer

Na een periode van gestaag doorwerken -bijna 5 jaar- aan het herstel van de ‘oude’ stadsmaquette Zoetermeer 2000 begint het einde van deze herstelfase in beeld te komen.

Elke vrijdagmiddag -50x per jaar- is er een groep van 12 vrijwilligers hard aan werk met het herstel van de maquette in de werkplaats bij Club Entree, Boerhaavelaan 11.

Veel bezoekers

Ondertussen herkent en erkent de gemeente dat dit werkstuk -schaal 1:1000 met fysieke afmetingen van 7 x 7 meter- deel uitmaakt van ons collectief Zoetermeers geheugen. Bij verschillende publieke gelegenheden, zoals klassendagen (30 schoolklassen op bezoek in de maand september 2024), open monumentendagen (in 2024 – 110 bezoekers) en de Dag van de Architectuur (DvdA) wordt de maquette ingezet als het fysieke, ruimtelijk overzicht van onze stad.

Daarnaast ontvangen we regelmatig aanvragen van organisaties zoals Lions, Probus en verenigingen van huiseigenaren om een toelichting op het object en het herstelproces te geven. Maar ook gemeentelijke bestuurders ontvangen met veel genoegen hun gasten bij de stadsmaquette.

Iedere 2 maanden een verslag

Over al onze activiteiten rapporteren we tweemaandelijks aan de ons toegewezen ambtelijk ‘projectleider’ Richard den Blanken; onderdeel van de overeenkomst die we bijna 5 jaar geleden met de gemeente hebben gesloten.

In de zorgtaak die we volgens deze overeenkomt op ons genomen hebben was ook overeengekomen dat we samen met de Zoetermeerse gemeenschap zouden nadenken over mogelijke, maar vooral wenselijke toekomsten van dit fysieke model. In enquêtes die we regelmatig onder de bezoekers hebben gehouden is vaak het gebruik van digitale technieken genoemd.

Video over stadsmaquette

Om een beeld te krijgen van die mogelijkheden is het afgelopen jaar een ‘teaser’ gemaakt; een filmpje van 2 minuten om de digitale toekomst in beeld te brengen.

Naast veel eigen inzet is ook samenwerking gezocht met derden zoals Stichting ‘De verborgen Stad’ en lokale film- en fotoproducenten.

Hoe onze stichting, maar ook andere partijen kunnen bijdragen aan de toekomst van de Stadsmaquette Zoetermeer en hoe dit financieel en organisatorisch uitgewerkt kan worden is onderdeel van de vervolgstap.

We zien de stadsmaquette als een dynamisch document, dat met de toevoeging van digitale bouwstenen een actieve bijdrage blijft leveren aan het collectieve geheugen en een plek verdient in het ‘erfgoedhuis’ [werktitel] van Zoetermeer.

Schatbewakers 2024

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten