Meewerken aan de Ruimtelijke Strategie 2040
Wij, Schatbewakers zijn aan tafel gevraagd bij het gemeentelijk project: Ruimtelijk Strategie Zoetermeer 2040 (RSZ2040).
Na het vaststellen van de omgevingsvisie (januari 2022) is dit een volgende stap in het aansturen van het ruimtelijk beleid voor de komende 15 jaar. Welke ruimtelijke stappen moeten op welke beleidsvelden gemaakt worden om Zoetermeer als een aantrekkelijke woon- en werkstad te behouden en verder te ontwikkelen?
We zagen mogelijkheden en kregen de kans om hier een ‘eigen inbreng’ voor te leveren. We nodigden een groep actieve burgers (*Stadmakers) uit en richtten een atelier op om een gezamenlijke inbreng te ontwikkelen. Eerder (mei, 2019) hadden we met deze groep als externe klankbordgroep gefunctioneerd bij de strategische verkenning: Mijn Stad, Mijn Toekomst’, Zoetermeer 2030.
Atelier *Stadmakers
Samen met hen ontwikkelden we een werkwijze, voerden veel gesprekken en werkten met elkaar aan een plandocument. Ook organiseerden we een aantal publiek toegankelijke lezingen en droegen bij aan diverse evenementen zoals de Dag van de Architectuur en de Duurzaamheidsmarkt 2024. De lezingen waren bedoeld als bron voor inspiratie en boden tevens de gelegenheid om elkaar te ontmoeten.
17.09 – Kunst in de publieke ruimte – lezing
21.09 – Een stad van compassie – lezing
01.10 – De rechtvaardige stad: Utrecht als voorbeeld – lezing
19.10 – MeerZoeterMeer – Duurzaamheidsmarkt 2024
Samen op weg naar een gezond, duurzaam en sociaal Zoetermeer.
De Duurzaamheidsmarkt 2024 beoogt inwoners van Zoetermeer samen te brengen om te leren, te delen en om mee te bouwen aan een gezonde, sociale en duurzame toekomst voor onze stad.
Met een programma vol lezingen, workshops, activiteiten en veel bezoekers leidde dit tot een goed bezochte inspiratiemarkt.
Inspiratiedocument
Op die markt presenteerden we als *Stadmakers ons inspiratiedocument. Een serie van 6 stadsprofielen waarin waarden van de stad Zoetermeer en hun toekomstige mogelijkheden staan verwoord en voor publieke gesprekken beschikbaar zijn gesteld.
Olifantenpaadje
Olifantenpaadjes ontstaan doordat meerdere gebruikers afzonderlijk van elkaar op dezelfde manier een route kiezen, die de officiële route afsnijdt. Een weergave van de dag (19 oktober 2024) vind je terug op de website van de hoofdorganisatie via dit ‘olifantenpaadje’. (https://mzm.duursamenzoetermeer.nl)
*Stadmakers zijn actieve en betrokken burgers die zelf op zoek gaan naar effectieve manieren om hun omgeving leefbaarder te maken.