SINTERKLAAS
Het is december 2020, altijd wel een periode vol verrassingen. Wij – schatbewakers – worden gebeld door Ronald, een echte Zoetermeerder en bekend met wat wij doen. Ook hij heeft een verleden met de Zoetermeerse stadsmaquette. Wij zijn met een aantal vrijwilligers in onze ‘werkplaats’ bezig met het schoonmaken en herstellen van dit Zoetermeerse erfgoed. “Of we gereedschap kunnen gebruiken, veel gereedschap…”.
Na een positief antwoord op deze vraag, wordt een tweede vraag gesteld: “Of we het nu kunnen komen ophalen …”.
Het is de dag voor Sinterklaas en we gaan op pad naar het huis van Gerrit Ros in Zoetermeer.
ZOLDER WERKPLAATS
Gerrit is op 14 oktober 2020 overleden, bijna 90 jaar oud en heeft op zolder een indrukwekkende werkplaats gebouwd. Vrienden van Wilma, zijn dochter, zijn al bezig geweest de enorme hoeveelheid gereedschap in dozen in te pakken. “Ja, hij was altijd met zijn handen bezig, kon alles maken en was vooral na zijn pensioen druk met modeltreinen en de (ver)bouw van kastjes en ander meubilair.” In zijn werkzame leven als onderhoudsmonteur bij de dienst sport en recreatie te Zoetermeer stond hij dag en nacht klaar om storingen en andere ongemakken te verhelpen. Van huis uit was Gerrit opgeleid als timmerman, maar hij had net als zijn vader ook een aantal jaren op de grote vaart gevaren. Toen er kinderen kwamen, is hij op de wal een baan gaan zoeken en is uiteindelijk in Zoetermeer beland. Dat was wel een groot verschil met de plekken waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht.
GERRIT ROS
Gerrit Ros (geboren 10 november 1930) woonde bij het uitbreken van de oorlog in Duindorp. Bij de bouw van de Atlantikwall moest de familie hun huis uit. Eerst kwamen ze in de Keizerstraat terecht, vervolgens aan de Havenkade, beide in Scheveningen. Ze mochten in het lege Scheveningen blijven, omdat zijn vader als stoker, eerst op de grote vaart, nu de verwarming in de villa’s in de buurt van de Parklaan stookte.
TIMMERMAN
Hij ging in de Zwaardstraat naar de ambachtsschool, waar hij timmerles kreeg en na afloop van de oorlog ook zijn diploma. Een van zijn specialiteiten was het afhangen van deuren. In 1958 verliet hij het huis aan de Havenkade te Scheveningen, getrouwd en wel.
Via de Galileistraat is de familie naar het Jonckbloetplein vertrokken en 16 jaar later hebben zij onderdak gevonden in de groeistad Zoetermeer, eerst aan de Anna Blaman hove en daarna aan het van Ravesteynplan.
GEREEDSCHAP
In zijn Zoetermeerse periode heeft Gerrit veel gereedschappen aangeschaft; altijd was er wel een beter tangetje of klemmetje te vinden. En de techniek stond niet stil. Een nog kleinere boormachine, een beter lijmpistool en toch maar een setje nieuwe vijltjes. Nog niet alle dozen zijn uitgepakt, maar de oogst is groot en voor de werkplaats-medewerkers van de stadsmaquette uiterst waardevol.
DANK JE WEL
Dank Gerrit, voor het verzamelen van deze collectie en dank Wilma, voor het doneren van dit instrumentarium aan ons, schatbewakers. We zullen met veel genoegen en nu ook met goed eigen gereedschap aan de stadsmaquette blijven werken. We houden jullie op de hoogte van onze resultaten.
Willem Hermans | stedenbouwkundige/schatbewaker
December 2020