Podcast special

Een podcastopname buiten een reguliere serie om, dus een ‘special’.

Het samenbrengen van de agenda’s van een burgemeester, een internationaal werkende kunstenaar en het inplannen van een studio bleek geen eenvoudige opgave. Veel parameters, maar uiteindelijk is het gelukt.

In deze podcast zijn de gasten: Michel Bezuijen, Adriaan Rees en Laura Esmeralda Fuchs. Achtereenvolgens burgemeester van Zoetermeer, beeldend kunstenaar en ‘meisje van Zoetermeer’. Een niet voor de hand liggende combinatie, die wat toelichting vraagt.

Bij het 60-jarig jubileum van de nieuwe stad -60 jaar New Town (2022)- was het ook 30 jaar geleden dat we de Floriade hielden in Zoetermeer. Ook daaraan wilden we destijds in de podcast-serie aandacht geven. Het idee ontstond om dit te doen door ‘het meisje van Zoetermeer’ van destijds opnieuw tegenover de burgemeester te plaatsen.

Het meisje was onderdeel van het kunstproject van de toen net afgestudeerde beeldend kunstenaar Adriaan Rees. Het project maakte deel uit van ‘Movimento’ waarvoor in het Floriadejaar (1992) een groep jonge kunstenaars van de Rietveld Academie werd uitgenodigd voor het maken van een projectvoorstel. Adriaan Rees koos Molen De Hoop als drager van zijn sociale sculptuur.

Podcast special Molen zeefdruk
Klik voor vergroting

Rees liet grote zeefdrukken maken van de molenaar, de bakkersvrouw, de burgemeester en ‘het meisje van Zoetermeer’ op de zeilen van de molen.

Het meisje is 30 jaar ouder. Er is een andere burgemeester en Adriaan is geworden tot een internationaal gerenommeerde kunstenaar. Voldoende uitgangspunt leek ons om met elkaar aan tafel te gaan en deze podcast in te vullen.

Eerder maakten we twee series van steeds 6 podcasts met in iedere podcast steeds twee gasten. De opnames zijn terug te vinden op Spotify: ‘verhalen uit de gemaakte en geleefde stad‘.

Omdat verhalen verteld moeten worden!

Podcast special bezetting


Techniek: Fred Woltering
Fotografie en hosting: Fred Roland
Studio: Focus op Zoetermeer

Reactiemogelijkheid gesloten

Navigate