In de (vak)boeken waar we ons over ontfermen zit ‘Zoetermeer Verknipt’, een gebonden uitgave van de knipselkrant die destijds bij de gemeente werd bijgehouden. Boeken zijn voor ons altijd een waardevolle informatiebron (geweest). Dus we hebben een liefdevolle verhouding met het (vak)boek.
Philip Spangenberg Travel Grant
Toen Philip Spangenberg overleed liet hij ook een goed gevulde boekenkast na. Op de hulpvraag van zijn vrouw: “Wat moet ik met al zijn boeken?” namen zijn collega’s van de TUD het initiatief tot het oprichten van een studiefonds. Door de verkoop van (vak)boeken aan studenten van de faculteit Bouwkunde werd het fonds gevuld. Vervolgens kunnen studenten voor de kosten van het bezoeken van hun afstudeerlocatie een beroep doen op het fonds.
Dat we niet de enige zijn die boeken een warm hart toedragen werd duidelijk toen de boekencollectie van architect Paul van Well achterbleef in zijn appartement. Weggooien was voor de nieuwe eigenaar geen optie, maar zelf bewaren ook niet.
Met de kennis van de aanwezigheid van het Spangenbergfonds hebben wij als Schatbewakers de collectie opgehaald. Het was coronatijd, maar dat heeft het initiatief niet kunnen blokkeren.
WRKPLTS
In de WRKPLTS hadden we voldoende ruimte voor een tijdelijke tussenopslag. Gelukkig bleek de boekenmarkt een succes. De organiserende docenten waren enthousiast. Dat maakt dat we open kunnen blijven staan als inzameladres voor vakgerelateerde boeken.
De knipselboeken blijken onderdeel van een grotere collectie, die bewaard wordt in het Stadsarchief. Ons exemplaar blijkt te ontbreken in die collectie. Voor ons onderzoek naar ‘belangrijke’ personen en verhalen in het maken van de stad is de knipselboek interessant. Het exemplaar in ons bezit verhuist naar het Stadsarchief.
Zie voor het Philip Spangenberg Travel Grant ook het artikel in ons Magazine.
Reactiemogelijkheid gesloten