Gebouw van de maand – Kunstgarage Franx

Gebouw van de maand Garage Franx 1Gebouw van de maand is een serie vanuit ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1 naar ontwerp van Tektor interieur en architectuur, staat deze maand in de schijnwerpers.

Terra Arts Project heeft een nieuw onderkomen en nieuwe naam: Kunstgarage Franx. Het pand bevat een tentoonstellingsruimte, de Makerswinkel en werkplaatsen. Een prachtige plek voor cultuurliefhebbers en makers. Ook het nieuwe wandelpad om het oude dorp dat langs het pand loopt, is een aanwinst voor Zoetermeer.

Gebouw van de maand Garage Franx 2

Het gebouw en de organisatie is vernoemd naar garagehouder Dirk Franx (1898-1989), een inventieve Zoetermeerder. Hij ontwierp en bouwde zweefvliegtuigen, een bietenrooimachine en een ijsslee. Later was de garage een vestiging van Kwikfit. Het gebouw bestaat uit twee delen, een voorhuis en de voormalige garagehal. Tektor interieur en architectuur maakte het ontwerp voor de transformatie van Kunstgarage Franx.

Historische garage werd tentoonstellingsruimte

De historisch garage uit 1958 is verbouwd. De oorspronkelijke houten spanten die het dak dragen zijn in het zicht gelaten. Ook van hout zijn de nieuwe wanden en de enorme schuifdeuren die de ruimte opdelen. Het hout zorgt voor een prettige en warme uitstraling van de ruimte. De witte expositiewanden zijn lager en verplaatsbaar. Ze kunnen steeds op maat geplaatst worden voor de wisselende tentoonstellingen. De grote lichtstraat in de nok van het dak zorgt voor daglicht toetreding in de hal.

Nieuw voorhuis

Het voorhuis ziet er op het eerste oog oud uit, maar is nieuw. Het oude huis van Dirk Franx uit 1923 verkeerde in slechte staat en bleek geen goede fundering te hebben. Er is besloten tot sloop en herbouw in de oorspronkelijke vorm. Binnen vormt de ruimte van het voorhuis een geheel met de ruimte tussen voorhuis en garage. In het plafond is door de verschillende materialen te zien welk deel bij het voorhuis hoort. De grote ramen aan de zijkant zijn gemaakt in dezelfde stijl als de gevel ernaast. Hierdoor worden voorhuis en garage visueel aan elkaar gekoppeld.

Tekst en foto’s: Judith Schotanus.

Kunstgarage Franx is gratis te bezoeken.

Op de foto’s de tentoonstelling ‘Geworteld’. Deze loopt tot 24-07-2022.

Dit artikel verscheen eerder op de website Zoetermeer Actief.

Alle afleveringen van ‘Gebouw van de Maand’ kunt u hier terug vinden. Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.

Reactiemogelijkheid gesloten

Navigate