Gebouw van de maand

Penitentiaire inrichting Zoetermeer

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de voormalige penitentiaire inrichting van Zoetermeer aan de Rokkeveenseweg 50. Archivolt architecten In 1993 besloot het toenmalige kabinet dat er nieuwe strafinrichtingen moesten komen in onder andere Zoetermeer. Er was een acuut cellentekort en de opdracht luidde om in 1995 de gevangenis op te leveren. Het werd een opvallend gebouw bestaande uit twee “kruizen” met elk 144 cellen in acht vleugels. Ook zijn er veel gezamenlijke ruimten en natuurlijk een enorme muur eromheen. Het ontwerp is van Archivolt architecten. De gevangenis was voor de helft een Huis van Bewaring en voor de helft een Inrichting voor Stelselmatige Daders. De laatste is de eigenlijke gevangenis, een aanduiding die vaak voor de gehele instelling wordt gebruikt. Kunstwerk ‘Gesloten Huis’ Bij de inrichting plaatste de opdrachtgever,…

Voormalig IBM-kantoor Zoetermeer

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand het voormalige kantoor van IBM in Zoetermeer langs de Boerhavelaan. IBM-kantoor jaren ’70 Rond 1970 werd een aantal steden geconfronteerd met grootschalige, vrijstaande kantoorcomplexen, die op een eigen terrein waren gelegen. Gebouwen van ondernemingen, die de eigenheid van het bedrijf -corporate identity- op een zichtlocatie wilden tonen. IBM -International Business Machines corporation- was druk bezig om voor een groeiende markt nieuwe vestigingsplaatsen in Nederland te vinden. Naast Uithoorn en Amsterdam kozen zij voor Zoetermeer voor het ontwikkelen van een centrale vestiging. Opvallende architectenkeuze IBM Zoetermeer moest de kantoren in Den Haag en Rotterdam vervangen en ruimte bieden voor een nieuw technisch wetenschappelijk rekencentrum dat voorheen in Rijswijk was gehuisvest. Het moest een nieuwe werkplek voor 1000 man worden, een kantoorlandschap als kantoortype en met…

Navigate